*

Kimmo Kiljunen

Kaikki blogit puheenaiheesta Akava

Kilpailukieltosopimusko hidastaa talouskasvua?

Helsingin sanomat kirjoitti 9.8. kilpailukieltosopimuksista. Sekä Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, että Suomen Ekonomien liiton toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming ovat kilpailukieltosopimuksia vastaan. Ne hidastavat ihmisten siirtymistä yrityksestä toiseen. On ymmärrettävää, että työntekijöitä edustavat henkilöt ovat tätä mieltä.

Fjäder - kokoomuksen lankkipoika?

Fjäder – kokoomuksen lankkipoika?

Ammattiyhdistys-instituutio on suomalaisen yhteiskunnan tukijalka. Työntekijöillä on oikeus järjestäytyä ja puolustaa omia etujaan.

Mutta mikä se Akava oikein on?

Eikö se ole herraskekkeruusien oma organisaatio?  Kuten Laurilan Antoo ”Täällä Pohjantähden alla” romaanissa kysyy: ”…että kun herratkin on ruvenneet lakkoon, niin mitä ne tekee? Meneekö ne töihin, meinaan…

Oma vika jos ei kouluttaudu?

”Oma vika jos ei kouluttaudu” pääsi Sture Fjäderin sormista tänään.

Suuri petkutusyritys

Akava: ”Suuri petkutusyritys” eduskuntaan 8.12.2016 – 750 euron eläke olisi yhä 750 euroa. Uusi Suomi kirjoittaa 7.12. Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin tiedote on yksiselitteinen: ”Vain petkuttaja väittää eläkeköyhyyden katoavan eläkeindeksin muutoksella.”

Sture Fjäder on oikeassa, mutta kuka tuollaista väittää? Senioriliikettä on syytetty, mutta olemme olleet hyvin selkeitä: eläkeläiset ovat Suomen ainoa tulonsaajaryhmä, joka köyhtyy lakisääteisesti.

Elinkeinoelämän järjestön perustamisesta ammattiliiton sisään

Työmarkkina-asiat ovat olleet runsaasti esillä ja useimmat ovat varmasti lukeneet paikallista sopimista koskevista sekavuuksista. Yllättävän vähälle huomiolle on jäänyt se, että useat Akavan liitot ovat perustaneet yhteistyöjärjestön, joka kantaa nimeä Akavan yrittäjien ja itsensätyöllistäjien edunvalvontajärjestö.

SAK:n ei-linja tuhoaa suomalaisen työn

Huominen mielenosoitus pysäyttää lähestulkoon koko Suomen. Palkansaajat osoittavat mieltään vastustaakseen hallituksen suunnittelemia työelämäleikkauksia. Tilanteen vakavuutta korosti eilinen pääministeri Sipilän tv-puhe, jossa hän muun muassa kertasi olemassa olleita mahdollisuuksia: ”Sunnuntaikorvauksen vaihtoehtona olisi esimerkiksi pidentää kaikkien päivittäistä työaikaa vajaalla kolmella minuutilla tai leikata pientä osaa lomarahoista.

Akava ja naisten urat - propagandaa vai faktaa?

Yle uutisoi Akavan tuoreesta selvityksestä, jossa joka kolmas mies uskoi urakehitykseensä, kun naisista samaa mieltä oli puolet harvempi. Väärin taisi mennä.

 

Kolme A:ta, eläkeratkaisu ja kriisiviestintää

Taas tuli kolme A:ta. Hirvenmetsästyskausi alkoi ja Vapaavuoren metsästyskausi jatkuu. Eläkkeistäkin päästiin sopuun tai ainakin melkein.

 Akavan syrjäyttäminen silloin kun isoista asioista sovitaan, omaa pitkän historian. Akavalla kun on vähän sellaisia lihaksia, jota suuri yleisö kunnioittaa. Opettajat ovat vähän sinne päin, mutta vasta lääkärit tehoaisivat. Tosin esteeksi tulee etiikka ja alan omahyväisyys. Solidaarisuutta kirjastonhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä kohtaan tuskin toimenpiteiden tasolta löytyy. Se, onko näin, nähdään kuitenkin vasta myöhemmin.

Akava, akateemisen työttömyyden lisääjä

Akava on kandijohtoisten Liittojen pirstoutunut Neuvosto. Ne eivät aja korkeimmin koulutettujen työttömien ja pätkätyöläisten - ja samalla koko yhteiskunnan – etua. Vahvimmat niistä ovat rikkaimpien, vakivirkaisten jäsenten puolella.

 

Akava on arvoiltaan ja asenteiltaan kokoomuslainen. Raha, kilpailu ja eriarvoisuus ovat sen tärkeimmät arvot.  

 

Akavan aikaansaannoksia:

 

Työaika hampaankolossa

Työaika, tuo jokaista suomalaista koskeva termi, on jälleen uutisotsikoissa. Työaika vaikuttaa terveyteemme, toimintakykyymme sekä mahdollisuuteen sovittaa yhteen työ ja muu elämä. Tästä syystä työajasta puhumisella on väliä.

Työnantajan näkökulmasta työaika on verrannollinen työn tuottavuuteen ja sujuvuuteen. Yhtälöstä unohtuu, että ihminen ei ole kone.

Tutkimusten mukaan suomalaisilla on EU-maiden lyhin työviikko. Silti joillakin aloilla, ja etenkin korkeastikoulutettujen parissa, työtuntien venyminen yli työsopimuksessa sovitun on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä