Kimmo Kiljunen

Raiskattu koti

Tämä ei ole minun kotini! Puitteet ovat entiset, mutta en tunnista omikseni talon huoneita ja esineitä. Jokin outo, vieras kosketus on kaikessa. Tuntuu likaiselta. Vastenmieliseltä. Haluan pois.

Ja siivo. Mikä nöyryytys on koota tuttuja papereita ja tavaroita, jotka on viskottu hujan hajan. Makuuhuoneeni on mullin mallin. Intiimimpiin asioihini on joku tunkeutunut. Työhuoneeni on sekaisin. Joku on katsonut oikeudekseen ottaa sen mitä haluaa. Minä voin vain itkien todistaa hävitystä.

On kuin olisi joutunut raiskatuksi. Pahinta ei ole listata menetettyjä tavaroita. Pahinta on menettää koskemattomuutensa.

Tyttäreni Riikka tuli perjantai-iltana kotiin. Olin vaalipäällikköni Olavi Lehtosen 50-vuotisjuhlissa. Kertoivat kuinka Itä-Hakkilassa on viime kuukausina ollut useita murtoja omakotitaloihin. Huh! Naputin kaksin sormin pöydän kulmaa.

Meillä ei ole koskaan käynyt kutsumattomia vieraita, vaikka asuntomme metsän reunassa sijaitseekin.

Juuri sillä hetkellä kodissani tapahtui. Riikka ihmetteli ovea avatessaan merkillistä kolinaa. Sytytti valot ja hämmästeli tupakka-askia eteisen lattialla, sillä emme tupakoi. Täysi paniikki iski, kun Riikka vilkaisi televisiohuoneeseen. Leipäveitsi oli isketty sohvaan pystyyn. Hän ryntäsi ulos.

Onneksi.

Naapurin miehet kaksin saivat ensimmäisenä todistaa järkyttävää näkymää.

Murtovaras oli käynyt. Oli tullut sisään makuuhuoneen ikkunasta ja samaa reittiä lähtenyt lipettiin. Niin oli kiire, että kaikkea kokoamaansa ei ollut saanut mukaansa. Ei tätä eduskunnan tietokonettakaan, joka vielä saa minua palvella.

Mutta paljon meni. Vihkisormuksista kalvosinnappeihin. Kaikki kultainen kelpasi.

Pari kannettavaa tietokonetta, kamera, kelloja jne. jne. Listaa nyt poliisille ja vakuutusyhtiöön menetettyä. En voi mitenkään kaikkea muistaa. Pari kaapistolaatikkoa on kokonaan tyhjennetty. Millään ilveellä en voi tietää kaikesta kadonneesta. Aika muistuttaa.

Todennäköisesti narkomaani. Lääkekaappikin kun oli levitetty lattialle.

Poliisin mukaan suurin syy pääkaupunkiseudulla lisääntyneisiin asuntomurtoihin on huumeiden käyttö. Ainetta tarvitaan ja se maksaa maltaita. Raha otetaan mistä saadaan ja hinnalla millä hyvänsä. Elämä on hallinnasta pois, eikä muidenkaan elämällä niin väliä. Tätä nyt sain kodissani todistaa.

Mutta Suomessa myös välitetään. Sitäkin sain todistaa. Niin eduskunnassa kuin kadulla tuiki tuntemattomat lähestyivät ja ilmaisivat jakavansa tunteeni.

Puhumattakaan ystävistä ja tuttavista. Olen saanut myötäeläviä yhteydenottoja.

Ensimmäisten joukossa niin Tarja Filatov kuin Eero Heinäluoma ilmaisivat pahoittelunsa.

Sain myös kritiikkiä. Eräs kansalainen ihmetteli vertaustani raiskaukseen. Hän tiesi mistä puhui. Oli joutunut raiskatuksi. Murto ja puukko sohvassa ovat varmasti ahdistavia, mutta kun joku tunkeutuu väkipakolla itseenne, se murtaa kaiken.

Varmasti näin on. Fyysinen koskemattomuus on sittenkin herkempi asia kuin oman kodin koskemattomuus. Raiskaus on teoista julmimpia eikä vertailuja heppoisesti pidä tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

xinfinari (nimimerkki)
Miksi tuot yksitysasiasi tahan lehteen? Asiahan on ollut jo tassakin lehdessa. Miksi haluat jatkaa? Kaipaatko myotatuntoa julkisuudelta tilanteessa, jossa muut keskittyisivat vastaavassa tilanteessa tukemaan perhettaan ja mieluummin kaukana julkisuudesta aivan rauhassa?
sikari-sakari (nimimerkki)
Vertauksesi raiskaukseen ei ole mikään uusi. Poliisissa näitä tapauksia tutkivat ovat käyttäneet kotimurroissa vertausta henkiseen raiskaukseen iät ja ajat. Heiltäkö kuulit vertauksen ? Toinen jutttu on poliitikkojen teot narkkareiden hoidosta, eikö tilanne ole se että hoitopaikkaa voi joutua odottamaan vuoden- kin ? Sinä aikana ehtii moneen kotiin. Tee asialle jotakin kun kerran sinulle siitä maksetaan.
Neuroply (nimimerkki)
Ei riitä aina vuosikaan hoitojonossa. Sellaisen odottelun lomassa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia laittomasti. "Helppoa rahaa" saa kun alkaa muuliksi ja toimittaa muille onnettomille heidän taivasosuuttaan. Tämä palkka maksetaan aineina. Ja vot! alistuksen koukku on valmis. Siitä ei sitten enää pois mennä, vaan tämä arvokas tuotannontekijä kulutetaan loppuun ja seuraava onkin jo odottamassa. Verkostomarkkinointia jos mikä. Tässä välissä poliitikot tekevät politiikkaansa eivätkä saa yhtä yksinkertaista budjetointi yksityiskohtaa aikaiseksi. Hävettää! Ja Kimmo, ei ole tarkoitus vääntää veistä haavassasi, mutta teet myös arvokasta kansainvälistä työtä, oletko varma, että murto ei ollut tilattu? Oletko tarkistanut, että kotisi seinillä ei ole korvia?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Hyvätuloisten kannattaa muuttaa kauemmaksi Euroopasta, jonnekin Nurmijärvelle syrjäytyvien Vantaalta, Helsingistä ja ehkä länsimetron rakentamisen jälkeen myös Espoosta jonnekin Kirkkonummelle. Ei mikään hyvinvointijärjestelmä kykene turvaamaan keski- ja hyvätuloloisten koskemattomuutta enää, koska pääkaupunkiseutu alkaa muistuttaa jo Eurooppaa.
kettujuh (nimimerkki)
Elä hyvä mies itke, näitä tapahtuu pilvin pimein.Sinäkin olet sellaisessa asemassa, että eduskunnassa oleville asuntomurtoja tapahtuu harvemmin.Nythän itse tiedät miltä tuntuu sinuakin äänestäneistä kansalaisista.Tuommoinen loputon mouruaminen on naurettavaa säälin hakua.Käytä kriisi apua sitähän annetaa.Alahan tehä töitäs eläkä jonninjoutavia mölise.Pane hönnäs kuntoon,ja jatka elämääsi.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Erkki Tuomioja, joka oli ilmoittanut olevansa valmis uudistamaan SDP:stä kaiken, paitsi nimen, ilmoittikin, ettei SDP:n puheenjohtajavaali olekaan ohjelmakysymys: http://www.ess.fi/?article=184503 Julkisuus vaatii sen, että pitää olla koko ajan uutta puhuttavaa, pitää "tehdä juttua". Asuntomurto on paljon omakohtaisempi aihe kuin pakkonaskalilaki, koska suuri osa äänestäjistä asuu murrettavissa kodeissa, mutta vain harvat pilkkivät jäällä. Näin ollen naskaliasian voi panna hyllylle ja jatkaa murtoasialla. Ennen tehtiin elokuva siitä, ettei miestä voi raiskata. http://verkkolehti.econnection.fi/sivut/main.php?sivu=5_4_1 Tämän jälkeen keksittiin tasa-arvo ja lööppien mukaan tunnetusti miehinä olevat F1-kuljettajatkin voivat saada lapsia. Ihmeiden aika ei siis ole ohi. Kun mies voi synnyttää, voi ilmeisesti myös asunnonkin raiskata. Asuntokin voi kokea ikärasismia jne.
Demagogi (nimimerkki)
näinhän se on. Herran hipiä vain taitaa olla herkempi.
Risto Aallonharja (nimimerkki)
""Raiskaus on teoista julmimpia eikä vertailuja heppoisesti pidä tehdä."" Otetaanpas tarkka lainaus nelosen tekemästä tutkimuksesta ja siitä kuinka raiskaus arvotetaan suomalaisessa oikeuskäytännössä: ""Seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä puolestaan saa kovemman tuomion kuin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, vaikka laissa ne on asetettu päinvastaiseen järjestykseen."" http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nelonen+Seksuaalirikostuomiot+eiv%C3%... Eli, laissa virkamiehen vastustus on katsottu olevan ankarampi rikos kuin raiskaus tai jopa lapsen raiskaus. Tämä ei tarkoita mitään muuta kuin sitä, että suomalainen virkamies on periaatetasolla katsottu olevan hennompi kuin pieni lapsi, nuoresta naisesta nyt puhumattakaan, jolloin rangaistukset mitoitetaan sen mukaiseksi. Suomalainen lainsäädäntö ei ole ihan tervettä. Onneksi oikeus kuitenkin tulkitsee lakia miten lystää ja antaa raiskareille kaksi kuukautta ehdollista ja henkisen luunapin! Normaalisti jos sivullinen on päässyt estämään teon käyttäen lievää väkivaltaa niin tämä sivullinen istuu myös itse syytettynä. Saa useinmiten yhtä kovan tuomion kuin raiskari. Siinä on Kimmo Kiljuselle mietittävää, että kannattaako kommunistinen oikeudenkäytäntö ja -taju enää yhtään pidempään kuin mitä ollaan käyty, missä pääpaino on kansalaisten 'kasvatuksellisessa' toiminnassa ja 'täydellisen tasa-arvon' utopiassa. (eli missä rikollinen on yhtä 'uhri' kuin 'se uhrikin')
tapio_o_neva (nimimerkki)
Keski- ja suurituloisten kannattaisi yrittää pelastautua jonnekin Nurmijärvelle, Tuusulaan tai Kirkkonummelle. Antti Kalliomäki ja Matti Vanhanen saavat olla rauhassa murtautujilta, vaikka Vanhasen tenniskenttää Iltalehti tarkkaileekin vapaiden kuvaajien avulla. Sosialidemokraatitkaan eivät voi olla enää turvassa vasemmiston syrjäytyneeltä osalta.
Gagarin (nimimerkki)
Niin, kotiisi on murtauduttu. Se on kuultu jo monta kertaa, jopa tämänkin lehden eri otsikoissa. Asuntomurtoja tapahtuu joka päivä useita. Jos jokaisesta kirjoitettaisiin yhtä paljon, ei lehdissä paljon muuta tilaa olisikaan. Eiköhän tämä jo ritä. Kansanedustajana voit toki olla myötävaikuttamassa tällaisten rikollisten rangaistuksen koventamiseen sen sijaan, että näpertelisit jäänaskaleiden kimpussa. (Jos yksikin asuntomurto saadaan ehkäistyä rangaistuksia koventamalla, niin pitää menetellä.)
domino (nimimerkki)
Samalta tuntuu yrittävältä ihmiseltä Suomessa. Sinun asemasi raiskataan 20 vuoden ajanjaksolla kerta toisensa jälkeen. Kateuden panettelemana vaurastut ja suojelet verellä ja hiellä hankittua omaisuuttasi kuin rikollinen, mietippä sitä. En ihan ymmärrä miksi tästä täytyy tehdä näin iso asia, kertoo paljolti miten eristyneitä todellisuudesta kansan"edustajat" ovat. Elämä on kovin erilaista lainsäädäntökuplan ulkopuolella, siellä voi vaikka elää tai pahassa tapauksessa joku ihminen voi kuolla elämänsä aikana.
EdisPearl (nimimerkki)
Olisit miettinyt kaksi kertaa, ennen kuin menit antamaan tuon "raiskaus" version ensin iltapäivälehdille ja nyt sitten vielä kirjoitat siitä täällä. Ikävää, että kotiisi murtauduttiin ja paikat sotkettiin. Ole iloinen, ettei koko asuntoa sentään poltettu, jolloin olisit menettänyt todella kaikki. Siinä ei yksi puukko sohvassakaan olisi edes tuhkalta näkynyt. Mutta lopeta tuon murron vertailu raiskaukseen. Näillä kahdella teolla ei ole mitään yhteyttä ja pilaat suotta maineesi jauhamalla tuota samaa asiaa. Ajattele vaikka niitä tyttö- tai poikaraasuja, jotka on oikeasti raiskattu jopa useamman kerran elämässään. Tuo ei kertakaikkiaan ole sopiva ilmaisumuoto kotisi murtotapahtumalle. -EP-
EKL (nimimerkki)
Mitä H***ttiä täällä mariset että "kotisi on raiskattu"? Vertaus on niin törkeä, että miehen pitäisi itse olla Sörkan aamuteellä peltimuki kourassa ja viettää muutama vuosi (syyttömänä vankilassa), niin kyllä jumakeut oppisi käyttämään termejä oikeissa asiayhteyksissä..???
tapio_o_neva (nimimerkki)
Ennen vanhaan ei oltu verbaalisti yhtä lahjakkaita ja politiikkaan riitti, että oli luotettavan tuntuinen maakunnan mies. Nykyään Uudenmaan ja Helsingin vaalipiiri on varsinainen postmoderni apinoiden planeetta, missä pitää tehdä kaikki julkisuutemput ja "pysyä otsikoissa". On paljon inhimillisempää profiloitua yleisellä turvattomuudella, vaikka Suomi on niin turvallinen, että konstaapeleita leikataan ja loppujenkin polisiien aika menee kunnianloukkausjuttujen kanssa, kuin esimerkiksi niin ikään populaarilla pilkkimisellä ja jäänaskaleilla. Kyse on julkisuustuotteista. Jotta voisi pysyä kansanedustajana, pitää pysyä otsikoissa. Jotta pysyy otsikoissa, kannattaa osallistua kilpailuihin, mm. puheenjohtajakilpaan ja profiloitua värikkäästi. Yhdysvaltain presidentistä on sanottu, että se, miten Yhdysvaltaian presidentti valitaan virkaansa, on hyvin vähän sen kanssa tekemisissä, miten virkaa hoidetaan. Tämä pätee moneen muuhunkin pakkopolitiikkaan joutuneen luottamushenkilön tehtävään. Olisi hyvä, jos hömppää olisi noin 30% eikä 90% sanomasta, mutta tämän ajan henki on nopeasti iskevä julkisuus. Kun ei uskallata puhua asioista, puhutaan vaikka intiimeistä. Minkä tahansa asian rasistittaminen ja seksistäminen kannattaa mediassa. Sillä on hyvin vähän tekemistä asian hoidon kanssa.
Kaikki mikä on sun on mun (nimimerkki)
"Joku on katsonut oikeudekseen ottaa sen mitä haluaa. Minä voin vain itkien todistaa hävitystä." Eikö toi ole vähän demareiden ja vasemmistolaisten ajaama ideologia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset