Kimmo Kiljunen

Miksi Jaakko Kiander harhauttaa?

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander räväytti hallitusneuvotteluja käytäessä rankan väitteen: SDP:n ajama institutionaalisten sijoittajien osinkojen lähdevero saattaa johtaa eläkkeiden leikkaukseen keskimäärin 140 euroa vuodessa! (Ilmarinen, blogi 21.5.)

Väite on kerrassaan kummallinen ja jopa harhaanjohtava.

SDP:n vero-ohjelma esittää osinkojen lähdeveroa sellaisiin osinkotuloihin, joista ei tällä hetkellä makseta lainkaan veroa. Kyse on sekä ulkomaisista sijoittajista että kotimaisista yleishyödyllisistä yhteisöistä, kuten säätiöt, yhdistykset, ammattiliitot ja työeläkelaitokset.

Kiander laskee, että 5 % lähdevero rokottaisi eläkelaitosten sijoitustuottoja 150 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä ”heikentäisi koko työeläkejärjestelmän rahoitustasapainoa”. Kianderin mukaan se taas aiheuttaisi joko vastaavan suuruisen korotuspaineen työeläkemaksuihin tai leikkauksen eläkkeisiin.  

Miksi uhkailla hiirellä, kun vastassa on norsu? Työeläkejärjestelmän rahoitustasapaino ei horju sijoitustuottojen 150 miljoonan euron vähenemisellä.

Eläkerahastoissa on varoja yli 200 miljardia (200 000 miljoonaa) euroa. Ne ovat kasvaneet viimeiset kaksikymmentä vuotta keskimäärin 8 miljardia euroa vuodessa. Työeläkejärjestelmän tasapaino ei horju, jos eläkeyhtiöt jatkossa kasvaisivatkin keskimäärin vain 7 850 miljoonaa euroa vuodessa.

Sitä paitsi eläkevaroja palautetaan vuosittain asiakashyvityksinä suuremmille työnantajille lähes 300 miljoonaa euroa vuodessa. Eläkeyhtiöiden hallintoon menee vuosittain 500 miljoonaa euroa. Finanssivalvonnan arvion mukaan ulkomaisille sijoitusrahastoille maksetaan 1 400 miljoonaa euroa kulukorvauksia.

Miksi Kiander ei ehdota Suomeen yhtä lakisääteistä työeläkeyhtiötä, kuten muualla maailmassa? Tai miksi asiakashyvityksiä ei voitaisi lopettaa tai sijoitusrahastojen bonuksia pienentää, jos 150 miljoonan vero uhkaa koko työeläkejärjestelmän rahoitustasapainoa?

Kianderin laskuharjoitus on sikäli vielä harhainen, että SDP:n ajama lähdevero kohdistuisi Suomeen tehtyihin sijoituksiin. Eläkeyhtiöiden sijoitusvaroista 75 % on ulkomailla. Näin ollen uusi lähdevero rokottaisi eläkeyhtiöitä noin 40 miljoonaa euroa. Sekö horjuttaisi järjestelmän tasapainoa?

Miksi Kiander liioittelee ja jopa harhaanjohtaa. Siksi, että huomio kääntyisi pois varsinaisesta ongelmasta: työeläkkeensaajat ovat Suomessa ainoa tulonsaajaryhmä, joka lakisääteisesti köyhtyy, kiitos taitetun indeksin.

Se mistä hallitusneuvotteluissa pitäisi sopia, on selvittää koko työeläkejärjestelmän hallinnollinen tehokkuus ja indeksin muutostarpeet. Eläkeyhtiöjohtaja Kiander on taitava ohjatessaan keskustelun ulos varsinaisesta asiasta. Alamme puhua lillukan varresta, kun pitäisi nähdä koko rämeikkö.

Kimmo Kiljunen

kansanedustaja

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiljunenkin näköjään hyväksyy eläkeläisten kukkarolle menemisen?

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Pertti Väänänen, et tainnut ehtiä lukea juttua?!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen Vastaus kommenttiin #3

Epäonnistuin kirjoituksessani, jollet Pertti Väänänen ymmärtänyt, että on muitakin tapoja hoitaa se lähdevero kuin leikata eläkkeitä.

Hannu Rainesto

Kiander harhauttaa, koska edustaa suurkapitalisteja vaikka onkin vain työeläkevarojemme vartija.

Työeläkevarat ovat visusti valjastettu kapitalistisen eli yksityisen pääoman palvelukseen. Nämä varat ovat sijoitettuna mukamas kasvamaan, kun ne tosiasiasiassa vain keräävät rahaa muilta, lähinnä sijoituspeleissä hävinneiltä. Jos halutaan uutta ja ainutkertaista rahaa, tulee sitä tehdään työvoimaa kuluttamalla ja niinhän sitä tehdään, pitämällä samalla työvoimakulut alhaalla jotta tulos samalla maksimoituisi. Tämä prosessi on silti vain pelkkää varkautta työläisiltä, ei mitään muuta!

Työeläkevarat kuuluvat eläkeläisille, niiden sijoittaminen mm. USA:n aseteollisuuteen on suorastaan rikos jo monessa mielessä. Kapitalistinen sijoittaminen on aina rikollista, jos se saadaan määritellä etiikan ja moraalin mukaisesti ja käytännössä pääomien uusintamiskierto todistaa tämän yksinkertaisen prosessin todeksi. Kiander tosiasiassa vartio rikollisesti kerättyä rahaa, rikoksen uhreja vastaan niitä käyttäen.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minua kiinnostaisi tietää, että miten eläkeleikkaus toteutettaisiin? Elinaikakerroin tosin on hyväksytty jo eläkeleikkuriksi kertyneiden eläkkeiden osalta, mutta pääsääntö on ollut, ainakin tähän asti, että kertyneet eläkkeet ovat omaisuudensuojan piirissä. Mikäli tämä poistetaan, niin silloin on kyllä yhteiskunta jotain muuta kuin minä sitä pidetään. Halutaanko usko tulevaisuuteen poistaa kokonaan?

Toisaalta ihmettelen, että miten Kiander asian laskee, koska käsittääkseni laskelmissa käytetty korkotavoite ei tuolla muutoksella muuttuisi siten, että laskelmia pitäisi muuttaa. Tietenkin kaikki vähennykset voittoihin vähentävät käytettävissä olevia varoja. Julkisuudessa on kritisoitu eläkeyhtiöiden saamia tuottoja sijoituksille, joten paremmilla sijoituksilla kokonaisuutta voidaan korjata myös.

Itse lähdeveroon en ota kantaa vaan pohdin vaikutuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset