Miksi Jaakko Kiander harhauttaa?

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander räväytti hallitusneuvotteluja käytäessä rankan väitteen: SDP:n ajama institutionaalisten sijoittajien osinkojen lähdevero saattaa johtaa eläkkeiden leikkaukseen keskimäärin 140 euroa vuodessa! (Ilmarinen, blogi 21.5.)

Väite on kerrassaan kummallinen ja jopa harhaanjohtava.

SDP:n vero-ohjelma esittää osinkojen lähdeveroa sellaisiin osinkotuloihin, joista ei tällä hetkellä makseta lainkaan veroa. Kyse on sekä ulkomaisista sijoittajista että kotimaisista yleishyödyllisistä yhteisöistä, kuten säätiöt, yhdistykset, ammattiliitot ja työeläkelaitokset.

Kiander laskee, että 5 % lähdevero rokottaisi eläkelaitosten sijoitustuottoja 150 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä ”heikentäisi koko työeläkejärjestelmän rahoitustasapainoa”. Kianderin mukaan se taas aiheuttaisi joko vastaavan suuruisen korotuspaineen työeläkemaksuihin tai leikkauksen eläkkeisiin.  

Miksi uhkailla hiirellä, kun vastassa on norsu? Työeläkejärjestelmän rahoitustasapaino ei horju sijoitustuottojen 150 miljoonan euron vähenemisellä.

Eläkerahastoissa on varoja yli 200 miljardia (200 000 miljoonaa) euroa. Ne ovat kasvaneet viimeiset kaksikymmentä vuotta keskimäärin 8 miljardia euroa vuodessa. Työeläkejärjestelmän tasapaino ei horju, jos eläkeyhtiöt jatkossa kasvaisivatkin keskimäärin vain 7 850 miljoonaa euroa vuodessa.

Sitä paitsi eläkevaroja palautetaan vuosittain asiakashyvityksinä suuremmille työnantajille lähes 300 miljoonaa euroa vuodessa. Eläkeyhtiöiden hallintoon menee vuosittain 500 miljoonaa euroa. Finanssivalvonnan arvion mukaan ulkomaisille sijoitusrahastoille maksetaan 1 400 miljoonaa euroa kulukorvauksia.

Miksi Kiander ei ehdota Suomeen yhtä lakisääteistä työeläkeyhtiötä, kuten muualla maailmassa? Tai miksi asiakashyvityksiä ei voitaisi lopettaa tai sijoitusrahastojen bonuksia pienentää, jos 150 miljoonan vero uhkaa koko työeläkejärjestelmän rahoitustasapainoa?

Kianderin laskuharjoitus on sikäli vielä harhainen, että SDP:n ajama lähdevero kohdistuisi Suomeen tehtyihin sijoituksiin. Eläkeyhtiöiden sijoitusvaroista 75 % on ulkomailla. Näin ollen uusi lähdevero rokottaisi eläkeyhtiöitä noin 40 miljoonaa euroa. Sekö horjuttaisi järjestelmän tasapainoa?

Miksi Kiander liioittelee ja jopa harhaanjohtaa. Siksi, että huomio kääntyisi pois varsinaisesta ongelmasta: työeläkkeensaajat ovat Suomessa ainoa tulonsaajaryhmä, joka lakisääteisesti köyhtyy, kiitos taitetun indeksin.

Se mistä hallitusneuvotteluissa pitäisi sopia, on selvittää koko työeläkejärjestelmän hallinnollinen tehokkuus ja indeksin muutostarpeet. Eläkeyhtiöjohtaja Kiander on taitava ohjatessaan keskustelun ulos varsinaisesta asiasta. Alamme puhua lillukan varresta, kun pitäisi nähdä koko rämeikkö.

Kimmo Kiljunen

kansanedustaja

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu