Ikäsyrjintää pankkipalveluissa

 

Nordean Tikkurilan konttorista iäkäs rouva halusi lopettaa tilinsä ja nostaa siellä olleen 1,08 euroa. Se ei ollut mahdollista.

Nordean asiakaspalvelujohtaja Tuukka Salo totesi, että käteisen nosto ei ole mahdollista Nordean kahdesta pankkikonttorista Vantaalla. ”Asiakkaat ovat tämän päätöksen tehneet, sillä vain pari prosenttia asiakkaista tarvitsee käteistä pankeista.” (VS 5.8.)

Ei ole asiakkaiden valinta, että Nordealla on Suomen neljänneksi suurimmassa kaupungissa vain kaksi konttoria. Jos tarjolla ei ole palvelua, niin vaikea on pankkipalveluja pyytää.

Salon mukaan Nordean konttoreissa ”keskitytään tukemaan asiakkaita digitaalisiin palveluihin siirtymistä.”.

Tämä on ikäsyrjintää. Nordean asiakaspalvelujohtajan toteamus on kuin kehottaisi vammaista juoksemaan.

Yli 75-vuotiaista vain 20 % käyttää internettiä. Kolmasosalla yli 85-vuotiaista ei ole kännykkää ja 90 %:lla ei ole tietokonetta.

Suomessa on tällä hetkellä 300 000 yli 75-vuotiasta, joilla ei ole tietokonetta, eikä siten internet ja sähköpostiyhteyksiä. Nämä ihmiset on Nordea asiakaspalvelujohtajansa mukaan valmis sysäämään sivuun.  

Päivittäin Nordean Tikkurilan konttorin edustalla on kohtuuton ruuhka. Jonottajat ovat pääsääntöisesti ikäihmisiä. Heiltä on purettu normaalit rahaliikenteen peruspalvelut. Jonotuksen lisäksi harvojen palvelupisteiden käyttäjiä laskutetaan kohtuuttomasti. 

Moderni yhteiskunta ei havaitse suuren joukon jäsenistään elävän toimintakyvyltään toisenlaisessa todellisuudessa. Suomesta puuttuu ihmiskunnioitus. Muuten emme jättäisi ikääntyviä kansalaisia niin monessa asiassa avuttomiksi ja lähes heitteille.

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu