Kimmo Kiljunen

Vihreät aikovat varastaa eläkeläisen pöydästä

Vihreät nuoret vaativat 10.11. julkaistussa eläkepamfletissaan, että työeläkkeiden perustuslainsuojaa on uudelleenarvioitava. Eläkkeiden tason tulee joustaa, koska luvattuihin eläkkeisiin ei ole varaa, ja taitettu indeksi olisi korvattava kansaneläkeindeksillä.

Hyökkäys on paras puolustus. Kun me Senioriliikkeessä olemme ajaneet epäoikeudenmukaisen taitetun indeksin kohentamista, niin vihreät haluavat vieläkin huonomman indeksin.

Vihreät jättävät kertomatta, että kansaneläkeindeksiä täydennetään säännönmukaisilla tasokorotuksilla, joita ei tehdä työeläkkeisiin. Siksi edelliset ovat pitkässä juoksussa kehittyneet hitusen jälkimmäisiä paremmin.

Vihreät eivät kerro, että eläkkeensaajat ovat Suomen ainoa tulonsaajaryhmä, jonka elintaso lakisääteisesti laskee – kiitos taitetun indeksin. Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä köyhempi hän on.

Vihreät puolustavat verorahoin maksettavia kansan- ja takuueläkkeitä. He eivät kerro, että kansaneläkeläiset eivät ole vanhuuseläkkeellä, vaan keskimääräinen kansaneläkeläinen on 51 vuotias työkyvytön mieshenkilö. He ovat heikoilla, ja on oikein vaatia kohennusta kansaneläkkeisiin.

Suomen 1,2 miljoonasta vanhuuseläkeläisestä vain 2 % on kansaneläkeläisiä. Niilläkin, jotka saavat sekä työeläkettä että kansaneläkettä, niin edellinen on 73 % kaikesta. Suomessa työeläke on vanhuuseläke, ei kansaneläke.

Vihreät väittävät, että ”luvattuihin eläkkeisiin ei ole varaa, ja että eläkelupaus on osoittautunut katteettomaksi ja liian suureksi.” He haluavat päästä eroon ansiosidonnaisesta eläketurvasta. Tämä olisi petos.

Työntekijät ovat koko ikänsä maksaneet eläkemaksuja ja saaneet oikeuden ansiosidonnaiseen eläketurvaan, jonka taso on luvattu säilyttää eläkevuosina. Näin ei kuitenkaan tapahdu taitetun indeksin vuoksi. Mutta tämäkään ei riitä vihreille, vaan he haluavat viedä ansaitun leivän eläkeläisen pöydästä.

Vihreät viittaavat Ruotsin eläkejärjestelmään, jossa indeksijarrulla voidaan huonoina aikoina hillitä eläkkeiden kasvua. He eivät kerro, että hyvinä aikoina Ruotsissa tehdään voimakkaita korotuksia, kuten 4,5 % viime vuonna. Tällaisia korotuksia ei Suomessa ole nähty kuuna päivänä. Meillä kansainvälisten tilastojen mukaan eläkeläiset köyhtyvät rajuimmin Länsi-Euroopassa.

Vihreät kertovat, että 26 miljardin työeläkemenot 1,4 miljoonalle eläkeläiselle ovat kestämättömän suuret. He eivät kerro, että kyse on myöhennetystä palkasta, jonka työeläkeläiset ovat itse ansainneet. He eivät myöskään kerro, että 5,5 miljoonan suomalaisen yhteinen kansantulo on 203 miljardia euroa.

Vihreät kertovat, että työeläkemenojen kasvu on sietämättömän nopeata, 700 miljoonaa vuonna 2016. Vihreät eivät kerro, että tuona samana vuonna eläkerahastot kasvoivat 8 600 miljoonaa euroa.

Vihreät päivittelevät hyvinvointivaltion kohtaloa, koska eläkemenot syövät yhä suuremman osan yhteisestä kakusta. He eivät kerro, että työeläkkeitä ei makseta valtion budjetista, vaan eläkerahastoista.

Rahasoissa on eläkevaroja jo yli 200 miljardia euroa, ja ne ovat kasvaneet koskemattomina. Vain parina viime vuonna rahastojen tuotosta on käytetty hitunen eläkkeisiin. Muutoin joka ikinen vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet.

Vihreät muistuttavat kovaäänisesti, kuinka nuoret ja työssäkäyvät maksavat nykyisen eläketurvan. He eivät kerro, että niin on ollut aina. Kukin työssäkäyvä sukupolvi on maksanut lastensa hoivan ja vanhempiensa eläkkeet. Näin tekivät myös paljon parjatut suuret ikäluokat.  Ensi kerran meille on ilmaantunut nuorten puolesta olevinaan puhuva porukka, joka haluaisi tämän eläkelupauksen purkaa.

Vihreät kritisoivat sitä, että nykynuoret maksavat korkeampaa eläkemaksua kuin aiemmin. Totta, mutta aiemmin maksettiin korkeampia tuloveroja, ja yhteiskunta oli monin verroin kehittymättömämpi kuin tänään.

Vihreät väittävät, että nuorten työurat saattavat olla haavoittuvampia kuin aiemmin, jolloin työeläketurva jää heikoksi. Tämä on totta, sillä työeläkkeet ansaitaan vain työtä tekemällä.

Eläkerahastojen 200 miljardista on TELA:n laskelman mukaan 65 % nykyisten tai juuri eläkkeelle siirtyvien säästöjä. 60-luvulla syntyneiden osuus on 21 %, 70-lukulaisten 10 % ja nykynuorten osuus 4 %.

Näitä rahoja ei ole koskaan käytetty eläkkeisiin. Mihin niitä kasvatetaan ja pantataan? Keskimäärin 65-vuotias elää 20 vuotta, joten uhkana on, että häntä köyhdytetään täysin turhaan taitetulla indeksillä. Parempi eläke loisi kulutuskysyntää ja nuorille töitä. Hyvä eläketurva on yhteinen etu ja osoittaa sosiaalista vastuuntuntoa.

Vihreät ovat varoittaneet ”pikkulasten pöytään tunkeutumisesta”. Onko pikemminkin päinvastoin: vihreät ovat aikeissa varastaa eläkeläisten pöydästä.

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Vihreiden lukukyky joutuu taas koetukselle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Taitetun indeksin aikana silloinen mediaanieläke on laskenyt alle köyhyysrajan. lisäksi reaalituloja laskee se, ettei elinkustannusindeksi vastaa pienituloisen kulutusta.

Käyttäjän VesaPomll kuva
Vesa Poméll

Olen itsekin jo eläkkeellä. Tämä eläkekeskustelu junnaa paikoillaan. Yritän avata solmua yhdellä erilaisella näkökulmalla ja luotan siihen, että joku teistä asiaa tuntevista löytää lopulta jotain uutta ja ratkaisevaa, johon iso joukko yli puoluerajojen voisi sitoutua. Katsotaanpas kuinka onnistun :)

Jos jokaiselle eläkeläiselle voisi määritellä "eläkeajan työn, josta maksettaisiin palkkaa nykyisen eläkkeen päälle"? Esim. minulle voisi määritellä jonkin työn missä edistäisin logistiikka-alan uusia innovaatioita? No. Minäpä olenkin tehnyt omilla pienillä eläkerahoillani uuden palvelun joka näkyy jo netissä www.rahdittaja.fi -sivustolla. Tämä olkoon esimerkkini, jonka tyylisiä muutkin elekeläiset osaajat toisivat innovaationa käytettäväksi yhteiskuntamme hyväksi. No. Saan eläkettä Kelalta. Olen tuonut markkkinoille eläkeaikani aikana uuden palvelun ja yritän saada sille maksavia asiakkaita. Jos sitten saan asiakkaita ja tuloa niin mikä voisi olla verotukseni taso tälle lisätulolle? Olisiko se esim 1% tai 10%? Minähän olen vielä ihan järjissäni ja taitoni ovat huippuluokkaa :) Voisin olla Dynaaminen Eläkeläinen "hyvin pienellä verotustasolla" :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos nuoret vihreät tekevät ehdotuksia tai jopa päätöksiä oman ikäluokkansa eläkekäytännöistä, niin ei minulla ole siihen sanomista.
Sen sijaan jos eläkekäytäntö muuttuu työuran keskivaiheen jälkeen tai jo eläkkeellä ollessa, niin sehän on miltei petos. Näin ajattelen, vaikka voikin olla nyt joillakin "ylisuuria" eläkkeitä. Ne ovat sopimusten mukaisia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei haitanne, jos se muuttuu parempaan päin eli eläketulo kasvaisi?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän sitä silloin ainakaan petoksesta voi puhua, jos eläketulo eläkeläisellä kasvaa verrattuna alkuperäiseen sopimukseen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #6

Nyt sekä Keskusta että Vihreät siis haluavat alentaa palkansaajien eläkkeitä. Voi pahus sentään!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olenko siis joutunut petoksen kohteeksi? Eläkeuudistus 2017 pidentää työuraani ja/tai leikaa eläkettä. Riippuen vähän miten onnistun roikkumaan epävarmassa työssä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eläkekassojen rahaa ei käytetä eläkkeiden maksuun, koska kassojen varat on valtion velan panttina. Eläkkeet maksetaan veroista eli sivukuluista, kuten tela selittää https://www.tela.fi/tyoelakkeiden_rahoitus Yritykset ei kestä verorasitusta, ne katoaa Suomesta. Lapsille jätetään ahneiden eläkeläisten kuiviin kuppaama velkainen maa.

Tapio Lehtimäki

"Vihreät aikovat varastaa eläkeläisen pöydästä" Eikös se ole aika luonnollista? Kaikkien muiden pöydistähän he jo varastavatkin.

Jaana Jokinen

Kerrottaisiin myös se, että moni pätkätöissä tai pidempiä aikoja työttömänä ollut nykyinen kuusikymppinen tulee normaalissa eläkeiässä saamaan eläkettä noin 1000-1500 euroa kuussa miinus verot, jotka eläkeläisellä ovat muita suuremmat. Tästä minulla on henkilökohtaisesti mustaa valkoisella. Varhaiskeski-ikäisten ajattelu on joskus uskomattoman julmaa. On myös törkeää panna eläkeläiset sekä vanhukset ja lapset vastakkain. Lapset ja nuoret – siis oikeat nuoret, eivätkä kolmi- ja nelikymppiset poliitikontapaiset – ovat tulevia vanhuksia. Vanhukset ja eläkeläiset maalitaulukseen ottaneista populisteista ei ilmeisesti tule koskaan vanhoja. Työkyvyttömyyseläkkeellä kitkuttavat eivät terveessä kehossa eläviä poliitikkojamme kiinnosta senkään vertaa kuin muut eläkkeensaajat. Ja kun soten valinnanvapaus koittaa, vanha tai työkyvytön ihminen saanee turvautua ikiaikaisiin perinteisiin ja hankkiutua omin neuvoin pois tästä maailmasta.

Käyttäjän JaakkoMustakallio kuva
Jaakko Mustakallio

Hyvä Kimmo!

Tämä avaus on, kuten hyvin tiedät, Vihreiden Nuorten avaus. Ei Vihreiden, kuten otsikossasi annat ymmärtää. Toivoisin, että voisit tämän korjata otsikkoon.

Mitä tulee itse pamflettimme sisältöön, tästä demarinuoret kuin kaikki muutkin poliittiset nuorisojärjestöt ovat kanssamme aivan samaa mieltä. Eläkemaksut tulee sitoa taitettuun indeksiin, tai muuten eläkevaramme loppuvat täysin viimeistään 2060-luvulla.

Yst. terveisin
Jaakko Mustakallio
Vihreiden nuorten puheenjohtaja

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Hyvä Jaakko,

Kiitos kommentista. Olet oikeassa, että pamfletti on vihreiden nuorten. Totean sen heti ensi lauseessa. Vihreät nuoret ovat vihreitä ja liikkeen virallinen organisaatio. Siksi yksinkertaistin otsakkeen. Jos muu vihreä liike on nuorten kanssa eri mieltä, niin mielellään sen kannan kuulisi.
Ehkä olet oikeassa, että muista puolueista kokoomusnuoret taisivat ottaa saman kannan kuin vihreät, että olisi siirryttävä pois taitetusta indeksistä kansaneläkeindeksiin. Muiden en ole vastaavaa kuullut esittävän.

Terveisin,

Kimmo Kiljunen
Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Demarinuoret muiden poliittisten nuorisojärjestöjen lisäksi haluavat säilyttää työeläkkeiden nykyisen leikatun indeksin eivätkä kannata Kiljusen ajamaa palkkaindeksiä.
"Epäoikeudenmukaista indeksialoitetta sen sijaan emme tue, sillä se ajaisi tulevat sukupolvet köyhyyteen.

Kuten Kiljunen sanoo, keskustelussa on syytä pitäytyä faktoissa. Siksi ihmettelemmekin, miksi Kiljunen toistaa yhä uudestaan väitteitä, jotka Eläketurvakeskuksen asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet harhaanjohtaviksi ja paikkansa pitämättömiksi. Kiljunen ohittaa täysin kritiikin ja toistaa liian alhaisia arvioita uudistuksen kustannuksista ja hyvin optimistisia ennusteita rahastojen kasvusta."

http://demarinuoret.fi/2016/04/18/nuorisojarjestot...

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Jaakko
Onkos nuot nuoret vihreät eri puoluetta vihreiden kanssa, terv tepivaari

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Muutoin joka ikinen vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet."

Voimme siis laskea elämaksuja, hurraa!

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Armos Ahola,

Olen samaa mieltä kanssasi, että työeläkemaksua voitaisiin hyvin laskea. Olemme tarpeettomassa pakkosäästössä, koska alun perin rahastojen kooksi kaavailtiin kahden vuoden eläkemenojen puskuria, eli nykyrahassa n. 50 miljardia euroa. Mutta ennen kuin eläkemaksuja alennetaan, pitäisi tietysti tämä taitettu indeksi korjata, joka on vastoin sovittua ja köyhdyttää lakisääteisesti kaikkia eläkeläisiä.

Kimmo

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

läkevarojen loppumisiin en kyllä usko ne voi olla v 2060 neljäsataa miljardia nyt ne nousi n 200 miljardiin terv tepivaari

Jan-Gösta Grönholm

Missä on vihreiden luovuus?Kyllä kaikki osaavat ottaa toisilta jos
haluaa itselleen lisää.Tämä ei kuitenkaan paranna eikä kehitä mitään.
Pitäisi pyrkiä löytämään sellaisia ratkaisuja jotka tuovat lisää varoja.
Tehokkaimpia ratkaisuja on saada aikaan lisää vientituloja ja tuottaa kilpailukykyisiä tuotteita.Näihin suosittelen keskittäväksi kaikki voimavarat
Rahojen siirto pussista toiseen merkitsee käytännössä vain lisäkuluja.

Käyttäjän TommiSalmela kuva
Tommi Salmela

Kyllä rahaa pitäisi riittää. Mutta on se hauskaa seurata kun Vihreät/De Grön ampuu itseään jalkaan viikosta toiseen heee...

Käyttäjän StewartGriffin kuva
Stewart Griffin

Luuliko joku että näitä eläkeläisiä kiinnostaa, jos tulevat sukupolvet jäävät kokonaan ilman eläkkeitä? Ei tietenkään. Hautaan vaan hymy huulilla, muista viis.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun eläkerahastot jatkuvasti kasvavat ja eläkkeelle jäävät ikäluokat pienenevät, moinen väite on täysin vailla perusteita. Mutta voihan sitä lietsoa itsensä hysterian valtaan vaikka mörköjä pelkäämällä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näin suurien ikäluokkien aikana syntyneenä ja nyt eläkkeellä on huolena lupaus että eläke olisi 60 % palkasta. Valitettavasti tällä taitetulla indeksillä eläke huononee pidemmällä ajalla verrattuna kyseisen ammattiryhmän pakkakehitykseen eläke ei pysy 60% säännössä.)*

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eihän se ole edes alussa 60 % palkasta, koska palkasta vähennetään ensin maksetut sosiaaliturvamaksut eli noin 5 %. Taitetulla indeksillä eläke sitten jää jatkuvasti jälkeen palkoista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kenelle tuota 200 miljardin euron eläkerahastoa kasvatetaan?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

#20
Hyvä kysymys. Väitetään, että eläkerahastoja ei voida käyttää, koska ne on valtion velan vakuutena. Ilman hyvää vakuutta velan korko nousisi kestämättömäksi eikä uutta lainaa annettaisi.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Tuleville eläke ukoille ja akoille sitä kasvatetaan, koskapa heille tulee sekin aika joskus eteen jotka nyt ovat 20 v . terv tepivaari

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Tässä nyt Kiljusen yllyttämänä toteutuu vanha sanonta: "Ahneella on pa*kanen loppu."

Vaatimalla työntekijöiden eläkemaksujen nostamista nykyisestä 25 prosentista noin 30 prosenttiin, on eläkeläiset sohvalla maaten vetäneet överit. Miksi nykytyöläisten pitäisi luovuttaa melkein kolmannes palkoistaan nykyeläkeläisille indeksi- ja tasokorotuksiin?

Ei pidä. Nykyeläkeläiset pitivät omat veteraanivanhempansa nälässä ja kylmässä. Nykyeläkeläiset maksoivat aluksi tuskin kymmentä prosenttia eläkemaksuja. Kun eläkemaksuja yritettiin korottaa, niin nykyeläkeläiset silloin aikoinaan uhkasivat yleislakolla korotuksia vastaan. Tästä syystä veteraanipolvet eläkeläiset nakersivat näkkileipää ja ryystivät piimää nälissään kylmissä kodeissaan.

Pidettyään omat vanhemmat nälässä ja vilussa, nykyeläkeläiset työntävät kyltymättömät kätensä työläisten taskuun jotta pääsevät lomalennolle Välimeren aurinkoon drinkkejä siemailemaan. Nykyeläkeläiset myyvät vaikka potkupuvut ja pipot lastenlasten yltä jotta saavat lisää rahaa omiin huvitteluihinsa.

Johdat törkeää toimintaa, Kiljunen. Työeläkkeitä on laskettava ja kohtuullistettava.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tämä kirjoitus on hyvä esimerkki siitä huolestuttavasta kehityksestä, että ihmiskunta tyhmistyy. Erityisesti loogisen ajattelun kyky ja matematiikan osaaminen on painunut pohjamutiin. Ei ihme, ettei kirjoittaja (tai onko kyseessä virheiden puoluetoimisto?) ole kehdannut näyttää naamaansa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen sitten ilmeisesti tyhmä, koska tilastoja ja numeroita tutkimalla olen päätynyt edellisen kirjoittajan kanssa samaan johtopäätökseen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #28

Mitähän tilastoja olet tutkinut? Me nykyiset eläkeläiset maksoimme 70-luvulla silloisten eläkeläisten eläkkeet ja kasvatimme lisäksi eläkerahastoja ja ne oli alun perin tarkoitettu vain puskurirahastoksi omaa eläköitymistämme varten. Eläkkeet ilmeisesti olivat jo silloin päättäjien mielestä "liian suuria" koska jo 70-luvulla otettiin käyttöön ensimmäinen taitettu 50/50 indeksi.

Käyttäjän josajantti kuva
Josa Jäntti

Jaakko Mustakallio : Haluat , että oma eläkkeesi ja elintasosi laskee sitä enemmän ,mitä kauemmin olet eläkkeellä. Vihreät nuoret ovat niin kateudesta vihreitä, että haluavat saman kohtalon. Hei eivät tiedä, että v. 1996 eläkkeelle jääneiden eläke ( 60 % silloisesta palkasta on nyt n. 40 % ( ETK : Työeläkkeiden indeksi suoja ). He haluavat samaa. Kun työeläkelaki ( laki 1482 ) säädettiin silloinen sos. - terv. valiokunta totesi lausunnossaan, että indeksin muutos ALENTAA eläkeläisten ELINTASOA , se on kuitenkin hyväksyttävä. Kun keskiseläke on nyt 1.508€/kk , niin tuoreilla eläkeläisillä 60 -60 v. 1.656 €/kk ja 80-84 v. 1.259 €/kk. Kun Vihreät nuoret tulevat noihin ikiin, niin punastuvat kiukusta ja vaativat indeksin muutosta. Hekin joutuvat toteamaan elämässään, että taitettu indeksi köyhdyttää lakisääteisesti. Toisaalta hekin ihmettelevät, mihin niitä rahastoja kerätään, kun ei edes 5 -10 miljardien tuotoista voi antaa eläkeläisille. ETK : n laskelmien mukaan taitetulla indeksillä ovat rahastot v. 2065 1.000 MILJARDIA ja 2085 1.500 MILJARDIA.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Näinä vuosina Sipilän hallituksen toimin rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät kurjistuneet. Sehän tästä vielä puuttuisi, että köyhä nuoriso ja köyhät eläkeläiset ryhtyisivät kiistelemään keskenään. Sellaista linjaa ajaa Lukas Korpelainen Vihreistä tuossa viereisellä palstalla: http://lukaskorpelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
Kyllä siitä ökyeliitti ja banksterit riemastuisivat ja saisivat aiheen naureskella entistä makeammin vallan kammareissaan!
Joku pekka puupää jo esittää eläkkeiden maksun lopettamista 70 vuotta täyttäneille. Ei siis riitä, että köyhimmät eläkeläiset ovat taitetun indeksin takia pudonneet lattian läpi leipäjonoihin ja keskituloiset vajonneet kurjalistoksi.
Kehottaisin Kimmo Kiljusta ja Lukas Korpelaista pitämään palaverin, selvittämään faktat ja luomaan yhteisen ohjelman, jolla Vihreät ja Sdp ryhtyvät yhdessä taistelemaan SEKÄ köyhän nuorison ETTÄ eläkeläisköyhälistön tilanteen kohentamiseksi.
Nyt tarvitaan köyhän kansan yhteistyötä. Vihreiden ja Sdp:n on mentävä seuraaviin vaaleihin ainoalla oikealla tavalla eli Labour-blokin osina. Muuten emme saa aisoihin Sipilän hallitusta, joka sortaa SEKÄ köyhää nuorisoa ETTÄ eläkeläisköyhälistöä.
On syytä muistaa. että eläkeläisköyhyys vaikuttaa kurjistavasti myös saman perhekunnan seuraaviin polviin eli nuorisoon, joka kurjistuu ja syrjäytyy. Se on Vihreiden nuorisojärjestöjen muistettava. Ylisukupolvinen köyhyys kasvaa ja vaikeutuu.
”Kultaisen kädenpuristuksen” saaneet ökyeläkeläiset kyllä pärjäävät ja voivat jopa muuttaa Portugaliin, jossa ei tarvitse edes maksaa veroja ollenkaan.

Erkki Pietilä

Kunhan nyt alkuun näkisi sen kansaneläkkeen,jota aikoinaan maksoin. Sen piti tulla maksuun eläkeikään tultuani, vaan valtiovalta suuressa viisaudessaan onnistui kadottamaan sen taivaan tuuliin.Tuli tunne, että valtio petti kansalaisensa. Liäksi samainen valta päätti taitetusta indeksistä eläkkeeseni. Voi kun olisivat sitoneet sen eläkkeindeksin sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnoitteluun. Lieneekö sähkön siirtohinta edes otettu huomioon indeksissä ?

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon vanhuuseläkkeellä olevat 1,4 miljoonaa eläkeläistä maksavat veroja valtiolle ja kunnille. Se on varmasti useita miljardeja euroja. Jos eläke on 2.000 euroa kuussa, veroja peritään 20 %, vuodessa liki 5.000 euroa.

Taitetun indeksin voisi ja pitäisi korvata alentamalla eläketuloveroa vastaavasti. Niin ostovoima lisääntyisi, ja arvonlisäveroja kertyisi varmasti enemmän kuin tuloveronalennus vähensi. Eläkeläiset voisivat syödä muutakin kuin jauhelihaa ja hernerokkaa. Terveellisen ja monipuolisesti virikkeellisen elämän mahdollistuminen vähentäisi terveysmenoja radikaalisti. JNE.

Japanissa, jossa asun, ei ole edes kansaneläkettä, ja työeläkettäkään eivät kaikki saa (kotirouvat, joilla ei ole työhistoriaa), ainakaan elämiseen riittävästi. Niinpä kaikki työkykyiset köyhät tekevät töitä minimituntipalkalla (noin 8 euroa) vielä 80-vuotiainakin. Sillä tienaa vuodessa noin 10-15.000 euroa. Kun verotuksen alaraja on 20.000 euroa, tuloista ei mene jeniäkään veroa.

Suomessakin pitäisi pienituloisten sekä vanhuuseläkeläisten että työssä käyvien verotusta muuttaa, niin että veroja (sekä valtio että kunnat) peritään vasta kun tulot ylittävät 20.000 euroa vuodessa. Sillä rahalla varmasti pärjää eikä tarvitse mitään ylimääräisiä tukia (asumis- ja toimeentulotuki). Sillä pärjää jopa paljon kalliimmassa Tokiossakin kaksi henkeä.

Käyttäjän Juha-pekkaNaukkarinen kuva
Juha-pekka Naukkarinen

Paljonko Japanissa verotetaan suomalaisia eläkeläis resitenttejä? Verosopimuksen mukaan Japani voi verottaa siellä asuvia eläkeläisiä Suomi ei,eli mikä on veroprosentti?

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Verosopimuksen (vuodelta 1972) mukaan Suomi verottaa julkisen puolen eläkkeet ja Japani yksityiset eläkkeet.

Japanin verotus on lievä. Veroja maksetaan vasta, kun tulot ylittävät noin 15.000 euroa vuodessa (valuuttakurssista riippuen).

Suomi verottaa noin 24.000 euron julkisen puolen vuosieläkkeestä 20 %. Vastaavasta yksityisen puolen eläkkeestä ei ehkä mitään, koska verotuksessa saa vähentää esim. puolisosta (3.000 euroa), tulovähennys (3.000 euroa), terveysvakuutusmaksut 100 %, sairauskulut (omavastuut), jos ne ylittävät 800 euroa vuodessa, hyväntekeväisyyteen lahjoitetut varat kokonaan, poliittisille puolueille lahjoitetut summat kokonaan jne.

Käyttäjän VesaPomll kuva
Vesa Poméll

Näin just. Mikään ei voita hyvää työporukkaa ja jos se eläkeläisporukka saisi tulot itselleen ilman veroja niin olisivat todella tyytyväisiä eläkeläisiä. Ja mukana porukassa voisi olla niitäkin jotka "keittäisivät kahvia ja laittaisivat ruokaa" niille jotka vielä osaisivat kilpailla palveluillaan markkinoilla :) Yhteisvastuuta eläkeläisten kesken :)

Sampsa Kupari

Suomalaiset palkansaajat ovat taas ongelma. Maahan tulleiden sosiaalituet eivät mitenkään kuulu keskusteltaviin aiheisiin vaikka jokusen miljardin vuosittain kustantavatkin.

Käyttäjän Juha-pekkaNaukkarinen kuva
Juha-pekka Naukkarinen

Sitä,että eläkeyhtiöiden varat loppuisivat vuonna 2060 tällä menolla ei pystytä todistamaan mitenkään ja seurantaa on niin palkjon,että varojen loppuminen ei voi tapahtua yllättäen,indeksiä voidaan muuttaa tarvittaessa vaikka takaisin taitetuksii indeksiksi,se että näiden yhtiöiden aikaisemmat ennustukset eivät ole pitäneet paikkaansa voidaan näyttää toteen milloin vain,jotkut politiikot vastustavat taitetunindeksin muuttamista esim. puoliväliindeksiksi,koska eläkeyhtiöt,joilla on paljon rahaa on myös paljon valtaa,niin määräävät,ne poliitikot jotka ovat indeksin muuttamisen kannalla eivät koskaan pääse eläkeyhtiöiden johtokuntaan tai vastaaviin tehtäviin,aivan kuten monessa muussakin asiassa,poliittinen ura on määräaikainen se toimii ponnahduslautana parempiin virkoihin,jos noudatat "ison rahan" määräyksiä ja toiveita,pikku asioihin poliitikot puuttuvat hyvinkin ahneesti,jotka koskevat vain tavallisia kansalaisia,mutta suurten yritysten tekemiä vääryyksiä ei uskalleta huomioida mitenkään,tämäkin on todistettavissa tarvittaessa!

VEIJO Mustonen

Luulevat saavansa kaikki,kuin manulle illallinen tekemättä mitään.

Irja Röntynen

Jaakko Mustakallio: Te vihreät nuoret olette päässeet parempiin asemiin ja valmiimpaan maailmaan kuin esim. minun ikäiseni. Maksoin yrittäjäeläkettä ihan lain mukaisesti sen mukaan, mitä asemani yrityksessä edellytti. Yksityisyrittäjän YEL eläkemaksusta kertyi eläkettä vain 1,5%. Muu meni hoitokuluihin. 81 v. Evakko!

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Työeläkkeiden indeksi seuraa 80% hintaindeksiä ja 20% palkkaindeksiä.
Eli ostovoima säilyy hintojen noustessa, vaikka ei kasva samalla kuin palkkataso.
Työeläke on säännöllinen tulo.
Palkansaajat joustavat huonoina aikoina lomautuksilla, työttömyydellä, bonusten ja ylitöiden vähenemisellä.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet eläkkeistään ehkä noin yhden neljänneksen. Loput kolme neljäsosaa otetaan nyt työssäkäyvien taskuista.

Nyt eläkkeellä olevat maksoivat muutaman prosentin eläkemaksuja palkastaan työurallaan, koska eläkkeensaajien määrä oli vähäinen. Itse maksan noin 25 % eläkemaksua, nuoremmat sukupolvet saanevat rasitteekseen vieläkin suuremmat maksut eläkkeensaajien määrän kasvaessa ja vastaavasti maksajien määrän vähentyessä.

Työeläkesysteemimme on itse asiassa aika nuori ja vasta nyt sen toimivuus muuttuvassa maailmassa asetetaan tarkastelun alle.

Omasta puolestani voin sanoa, että nykyinen työeläkesysteemi alkaa yhä enemmän muistuttaa pyramidihuijausta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset