Kimmo Kiljunen

Ennenaikaiset eduskuntavaalit tulossa

 

Ei ole ollut vaikea ennustaa perussuomalaisten tulevaisuutta puoluehajaannuksen jälkeen. Suomalainen äärioikeisto kutistuu pienpuolueeksi, jonka kannatus jää alle kymmenen prosenttia ja uusi vaihtoehto voi korkeintaan saada parin prosentin kannatuksen. Sinisen tulevaisuuden vaihtoehtona on vain sysimusta tulevaisuus.

Tämän skenaarion vahvisti YLE:n tekemä mielipidetiedustelu. Jos Jussi Halla-Aho on jossakin asiassa oikeassa, niin siinä, että puolueloikkareiden tie kulkee kohti nollakannatusta. Soinin porukka teki näyttävän kollektiivisen poliittisen itsemurhan.

Populistinen protestipuolue voi elää vain protestista. Sen kannattajille on enemmän kuin myrkkyä antaa tuki hallituksessa istumiselle, puhumattakaan että kyse on Sipilän markkinahurmoksen värittämästä joukkueesta.

Nykyhallituksen tie alkaa olla päätöksessä. Myös Sipilän pääministeriuralle ei uskalla povata ruusuista tulevaisuutta. Vaihtoehdot ovat kovin vähissä.

Ei voida kuvitella, että Suomen historian suurinta yksityistämisoperaatiota, SOTE-ratkaisua valinnanvapauksineen voitaisiin vakavasti yrittää toteuttaa äärimmäisen niukalla eduskuntaenemmistöllä. Sama koskee Suomen historian suurinta väliportaanhallinnon uudistusta, maakuntahallintoa.

Voidaanko kuninkaantekijöiksi tällaisissa mullistuksissa jättää parikymmentä, omaa poliittista tulevaisuuttaan tuskailevaa Kike Elomaata. Hän jo teki odotetun ratkaisun ja hylkäsi mustan tulevaisuuden.

Jos vaalikautta vielä yritetään jatkaa, näitä loikkareita ilmaantuu lisää. Ja jos ei ilmaannu, niin hallitus maksaa siitä kovan hinnan. Ulosmittaajina ovat yksikerrallaan kukin uuden vaihtoehdon eduskunnasta muutoin putoava kansanedustaja. Tällaista hallituksen löysässä hirressä roikottamista ei voida pitää realistisena.

Sipilän on pakko tehdä johtopäätökset. Hän voi yrittää uutta hallitusta kristillisten ja Ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Eduskuntaenemmistö olisi vain yhden paikan varassa ja siten äärimmäisen heikko.

Olennaisempaa on kuitenkin, että tällaisen koalition hetki jo meni. ”Hallituskriisi” osoitti kristillisille ja ruotsalaisille, että heitä käytettiin vain pelinappulana suuremmassa pelissä. Tuskin heillä on enää sen enempää intoa lyöttäytyä Sipilän kelkkaan kuin muillakaan oppositiopuolueilla.

Uskallan lyödä vetoa, että Suomessa ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat todennäköisemmät kuin maakuntavaalit puolen vuoden päästä. Tämän täytyy olla myös kokoomuksen vahvassa intressissä. Sen gallupkannatus on kunnossa, presidentinvaaliasetelma suosii ja ohjelmallista idealismiakin riittää yksityistämisvimmoineen. Sipilän keskustakin on sisäisesti pahasti jakautunut. Kovin moni tuskailee pohjoismaisen hyvinvointivaltion purkua, mikä on ollut maalaisliitto/keskustan yksi suurimpia saavutuksia.

SOS-hallituksen tie on päässään. Toimivaa eduskuntaenemmistöä ei näillä eväillä ole rakennettavissa. Onneksi edustuksellisella demokratiallamme on välineet korjata tilanne: vaalit. Ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat tulossa!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Onkos ne vaalit sosialidemokraattien kannalta hyvä vai huono asia? Pääministerin asemaa ei edelleenkään ole tulossa...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Demareiden olisi pitänyt vaihtaa puheenjohtajaa. Vaikea kuvitella, että Antti Rinteen johdolla demareiden kannatuskäyrä kääntyy nousuun.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Onkos ne vaalit sosialidemokraattien kannalta hyvä vai huono asia?

Hyvä tai huono, mutta Kiljusen ainoa mahdollisuus päästä takaisin eduskuntaan.

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Harri Rautiainen, sinulla terävä huomio: "Kiljusen ainoa mahdollisuus päästä takaisin eduskuntaan." Harvinaisen totta teoreettisesti. Jos ei ole kansanedustaja, niin vaalit on ainoa tapa päästä eduskuntaan. Käytännössä lausumasi totuusarvo riippuu siitä olisinko ylipäätään valmis olemaan ehdokkaana. :-)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #18

Kiitos Kimmo, että seuraat avaamaasi blogia US:ssä.
Kaikki eivät sitä tee!

Pekka Iiskonmaki

Suomessa ei ole äärioikeistolaista puoluetta. Kiljunen kertoo taas väärennettyä totuutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hallituspuolueet ovat vakavan dilemman edessä: Mitä kauemmin he jatkavat vallassa, sitä suuremmaksi kasvaa Perussuomalaisten kannatus. Vuoteen 2019 mennessä se saattaisi hyvinkin kasvaa 25 prosenttiin.

Tuollainen halutaan tietysti välttää. Tämä puhuisi ennenaikaisten vaalien järjestämisen puolesta. Toisaalta olisi tietysti vaikeaa luopua omista projekteista juuri nyt kun kaikki sujui niin hyvin ja ilman soraääniä.

Niin tai näin, ennenpitkää tulee pää vetävän käteen joka tapauksessa. Jos se voidaan lykätä vuoteen 2021 tai 2022, niin ehkä se vaihtoehto valitaan.

Tietysti on toisaalta niin, että Persujen 25 prosentin kannatuskaan ei riittäisi muuttamaan toteutettavaa politiikkaa, koska vastablokilla olisi edelleen 75%.

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Perussuomalaisten retoriikka edustaa eurooppalaista oikeistolaista radikalismia. Sitä on totuttu kutsumaan äärioikeistoksi. Takinkääntäjät ovat sitten erikseen. Takki olikin perusteellisesti väärinpäin totesi perus-Kike, kun sen kaksi kertaa käänsi.

Juhani Vehmaskangas

Olen jo kauan (monta viikkoa) ollut sitä mieltä, että perussuomalaiset (Sininen tulevaisuus) eivät jatka hallituksessa kovin kauaa sen jälkeen kun kesäloma päättyy.

Kannatuksesta sen verran, että menepä kadunmieheltä kysymään: mikä on Sininen tulevaisuus. Harva vastaa, että se on tulossa oleva puolue, entinen "Uuvatit" :-D

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kolmen prosentin loikkarikannatus, joten hallituksen kannatus kokonaisuudessaan jäänee jo nyt hyvin alhaiseksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei ole tulossa etkä sinä Kimmo pääse vielä eduskuntaan eläkeläisten äänillä kahteen vuoteen.

Luulisi sinun tietävän laista sen verran, että maahan on tarkoituksella säädetty laissa erittäin korkea kynnys hajoittaa eduskunta. Toisin on monessa muussa maassa, missä äänestellään vähän tilanteen mukaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kimmo Kiljusen itsensä esittelyssä ei lainkaan ilmene hänen puoluekantansa tai hänen mittava uransa kansanedustajana.

Hän lienee kuitenkin jo vuonna 2011 tippunut eduskunnasta ja on edelleen SDP:n jäsen ?

Irja Röntynen

Tähän taloustilanteeseen ei tarvita eduskuntavaaleja. Rkp tai Kd vastuunkantajiksi.
Ihmettelen Halla-ahon vastuutonta käytöstä. Onko heidän "kunniakas tehtävä" juuri nyt kaataa hallitus.
En minä ainakaan olisi siihen puolueeseen jäänyt, missä on Jussi Halla-aho, Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Osuva tilannekuvaus Kimmo Kiljuselta!

Hallituksen nykyinen kokoonpano tuskin kestää edessä olevaa sote-sekaannusta. Pari paluuloikkaria lisää voi jo nyt kaataa hallituksen veneen.

--

Halla-ahon ansioksi voi lukea sen, että nyt äänestäjille on tarjolla selkeä tuote: Oikeasti EU/Euro- ja mamu-kriittinen puolue.

Ei ehkä äärioikeistolainen kuitenkaan? Kansallismielinen lienee kuvaavampaa.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

"Ilmeisesti nykyinen hallitus kaatuu influenssaan tarkan paikan tullen? Niukka enemmistö eduskunnassa 104 - 96. Surku... Jää SOTE ja kaikki muutkin jälleen Herran Huomaan tulevaisuuteen - ikuisuusprojekti jatkuu, jatkuu ja jatkuu yli vaalien aina, aina, aina..."

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

104 ( 105) -95

Eduskunnan puhemies Maria Lohela, siniset uusvatit, ei saa äänestää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tätä on kysytty ennenkin, mutta mikä tekee haittamaahanmuuton ja liittovaltion vastustamisesta äärioikeistolaista?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#14
On kysytty, mutta kukaan ei vastaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pitää kysyä ranskaksi ja saksaksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ei se nyt mene siten miten Kiljunen haluaisi- uudet vaalit ? Vaihtoehtona on edelleen hallituksen hajottamien, jos persuryhmä ei pysy kasassa ja mukaan otetaan RKP ja KD.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset