Kimmo Kiljunen

Häpeätahra

Tämän päivän Suomessa köyhyys uhkaa erityisesti kolmea sosioekonomista ryhmää: opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä. Kaikille on yhteistä, että he eivät ole työelämässä mukana.

Työikäisestä väestöstä on pitkäaikaisia köyhiä 7 %. Alle 25-vuotiailla nuorilla aikuisilla vastaava osuus on 13 %. Se on sietämätön ongelma, ja nuorten toimeentulovaikeuksiin ja syrjäytymiseen on kiinnitetty vakava huomio. Onneksi useimmilla tilanne kohenee päästäessä työnsyrjään kiinni.

Työttömät, erityisesti pitkäaikaistyöttömät ovat pahimmassa asemassa. Yhteiskunta pyrkii työllistämään, mutta erityisesti iäkkäämmillä työllistyminen on lähes mahdotonta. Työnantajat mieluummin hyväksikäyttävät eläkejärjestelmää ja siirtävät vanhempia työntekijöitä työkyvyttömyys- tai varhennetulle vanhuuseläkkeelle. 

Entä mikä odottaa eläkkeellä? Kun täytät 65 vuotta, siirryt pienempituloisten joukkoon. Eläkkeelle siirryttäessä köyhien suhteellinen määrä ei suuresti eroa työikäisistä. Se johtuu ansiosidonnaisesta eläketurvasta, joka aluksi pitää eläketason kohtuullisena. Mutta iän myötä toimeentulovaikeudet ja köyhyysriski kasvaa.

Kohtaamme uskomattoman häpeätahran: vanheneminen korreloi suoraan köyhtymisen kanssa. Mitä iäkkäämmäksi tulet, sitä todennäköisempää ovat toimeentulovaikeudet ja suoranainen köyhyys. Tätä ei todeksi usko, mutta tulonjakotilasto on tunteeton.

Ikäryhmässä 75-84-vuotiaat elää jo yli 20 % köyhyysrajan alla. Yli 85-vuotiailla tilanne vain pahenee. Heistä lähes kolmasosa on EU:n luokitusten mukaan köyhiä. Haavoittuvin ryhmä ovat yli 75-vuotiaat, yksinelävät naiset. Palkoissa naisten euro on 80 senttiä, mutta eläkkeissä mummon euro jää 66 senttiin. 

Kuinka tämän päivän Suomessa suhtaudutaan vanhuksiin? Valtakunta on vauraampi kuin historiassa koskaan, mutta ihmisen saavuttaessa kunnioitettavan 90 iän, hän elää 30 %:n todennäköisyydellä kansainvälisesti määritellyn köyhyysrajan alapuolella – ja pysyvästi! Yhtäkään toista ikäryhmää ei kohdella tällä tavoin, paitsi kaikkia yli 70-vuotiaita. Heillä kaikilla iän karttuessa pitkittyneen köyhyyden riski kasvaa vääjäämättömällä varmuudella.

Kansainväliset vertailut osoittavat, että yhtä paljon köyhiä yli 75-vuotiaita kuin Suomessa ei löydy Länsi-Euroopasta. Suomi on auttamattomasti muista Pohjoismaista jäljessä. Outoa on kuitenkin se, että suurissa Länsi-Euroopan maissa kuten Saksassa ja Iso-Britanniassa köyhyysasteet koko väestön osalta ovat suurempia kuin Suomessa, mutta yli 65-vuotiaista pidetään siellä huomattavasti meitä paremmin huolta. Näin on jopa Italiassa, jossa köyhyysaste on muuten puolet Suomea heikompi. 

Alankomaiden eläkejärjestelmä on useissa kansainvälisissä vertailuissa arvioitu maailman laadukkaimmaksi. Siellä pitkäaikaisköyhyyden aste on sama kuin Suomessa, eli 7 %. Meillä kuitenkin yli 75-vuotiaista 19,5 % elää köyhyysrajan alla, kun Alankomaissa ainoastaan 2,0 %. Suomessa yksin asuvista ikäihmisistä 28 % on köyhiä ja Hollannissa vain 2,6 %.

Hollantilaisten eläkejärjestelmän tunnusta, ”sukupolvien solidaarisuutta”, voidaan pitää enemmän kuin oikeutettuna. Hollannissa eläkeindeksi on sidottu palkkoihin. Siellä kuten Tanskassa käytetään eläketarkistuksissa sataprosenttista ansiotasoindeksiä.

Suomi niittää maailmalla mainetta hyvinvoinnin mallimaana. Mutta kuinka suhtaudumme ikääntymiseen? Miksi vanhimmat ihmiset ovat meillä suhteellisesti ottaen heikoimmilla? Puuttuuko meiltä sukupolvien solidaarisuutta? Viime kädessä yhteiskunnan kehitystaso mitataan siitä, kuinka se huolehtii heikoimmistaan. Tässä suhteessa Suomessa on vielä paljon parannettavaa – ja ehkä myös muualta opittavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän KatariinaAaltonen kuva
Katariina Aaltonen

Hyvin vaikeaan taloudelliseen asemaan joutuvat myös kroonisesti sairaat tai vammautuneet - iästä riippumatta. Monikaan ei enää pääse sairaus- saati työtapaturmaeläkkeelle, vaikka työkyky on mennyt, vaan työttömyyskortistoon. Siellä he ovat työttömiä työnhakijoita ilman työvelvoitetta niin kauan kunnes eläkepäivät koittavat - jos siihen asti pysyvät hengissä.

Kroonisesti sairailla köyhyys alkaa pian sen jälkeen, kun he putoavat pois työelämästä. Suuren osan näistä sairaista muodostavat nyt ja etenkin tulevaisuudessa epäterveellisen ympäristön (esim. sisäilmaongelmat, kemikaalit) vuoksi sairastuneet. Suuri osa heistä pystyisi jatkamaan työntekoa, jos työoloja kohennettaisiin.

Osa heistä ei näe koskaan työelämää, koska jotkut sairastuvat hyvin vakavasti jo lapsena esim. homeisessa päiväkodissa tai peruskoulussa. Heidän kohdallaan oikeastaan lähes koko elämä on pelkkää sairastamista -ja koko aikuiselämä sairauden vuoksi pelkkää köyhyyttä. Tätä ei ilmeisesti politiikan avulla voida ratkaista, sillä ongelma on ollut esim. eduskunnan ja virkamiesten tiedossa vuosikymmeniä.

Tarvittaisiin ennemminkin solidaarisuutta ja toisista välittämistä. Silloin ehkä nähtäisiin, kun Suomi jalkautuu kaduille osoittamaan mieltään heikoimpien puolesta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomalainen palkansaaja kärsii SDP köyhdyttävästä vaikutuksesta jopa eläkkeellä ollessaan. Kenellekään muulle kuin demarille ei ole yllätys eläkeindeksin leikkauksen pitkän ajan vaikutus.

Vanhuuseläkkeen osalta puoliväli-indeksi korvattiin ns. taitetulla indeksillä v. 1996. Kaikki tiesivät muutoksen epäoikeudenmukaisuuden. Mikään yllätys ei siis ole, ettei kansaneläkkeellä enää elä tässä maassa. Työeläkkeiden osalta taitettuun indeksiin siirryttiin v. 2005. Samalla tavoin työeläkkeiden ostovoima tulee katoamaan.

Ketä tästä saamme kiittää, duunarit kyselevät. SDP oli pääministeripuolueena v. 1996, kun kaikkein köyhempien eläkeläisten köyhtyminen alulle laitettiin. Samoin oli SDP hallituksessa v. 2005 työeläkeuudistuksesta päätettäessä ja taitettuun indeksiin siirryttäessä.

En viitsi tarkistaa miten säälipopulisti Kiljunen itse äänesti eläkeindeksin leikkauksista päätettäessä. Vaikuttamisen paikalla kansanedustajana ainakin oli, joten kertokoon meille itse jos muutoksia vastaan äänesti.

No, onhan se totta ettei demarit ole kannattaneet kaikkein ylimpien tulonsaajien työeläkkeisiin leikkuria, mutta eipä se leikatulla eläkkeellään kitkuttavaa köyhää eläkeläistä juuri lohduta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tunnen jonkunsortin myötähäpeää tällaisista jutuista kun moninkertaisesti on nähty miten takki kääntyy vaalien jälkeen.
Oksettaa.....

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Niin ja kuitenkin Antti Rinne on jälleen esittänyt yksityisen puolen eläkkeiden leikkausta, vaikka valtio menettää siinä melkoiset verotulot. Eläkerahastot ovat turvonneet jo 170 miljardiin euroon.

Ratkaisu ei perustu talouden pitoon vaan ideologiaan. Suomessa eläkeläisistä on tekemällä tehty kestävyysvaje. Ruotsissa eläkeläisten ostovoima on lisääntynyt viimeisten 30 vuoden aikana. Eläkkeelle jäävien käytettävissä olevat tulot ovat samoissa lukemissa kuin työssäkäyvien 30-49-vuotiaiden tulot.

http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1655...

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Työkyvyttömyyseläkeläiset ovat nykyajan paarialuokkaa. Heidän asemansa parantaminen ei kiinosta mitään poliittista ryhmää. Itse kuulun tähän porukkaan ja elämä on todella tiukkaa välillä taloudellisesti. Tämäkin hallitus on nostanut arvolisäveroja eli tasaveroja ja eläkkeiden indeksiin on tehty tuntuva leikkaus.

Työkyvyttömyyseläkeläisten asia ei tule esille tulevissakaan eduskuntavaaleissa millään tavalla. Asia on helppo kuitata vain luusereiden aseman parantamiseksi ja niiden äänillä vaaleja ei voiteta.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Yleensä siinä vaiheessa mennään kilometritolkulla metsään, kun puhutaan pelkistä bruttotuloista. Keskituloinen palkansaaja Suomessa nauttii eurooppalaisittain vertailtuna melko hyvää palkkaa, mutta ostovoima on silti heikointa heti Bulgarian jälkeen. Onko se sitten ihmekään, että pienituloisten asema on sanalla sanoen surkea?

Suomea riivaa ennen kaikkea kammottavan korkea verotus ja korkeat elinkustannukset, mutta jostain syystä nimellisesti pienituloisten asialla oleva vasemmisto haluaa pitää kynsin hampain kiinni ostovoimaa heikentävästä ansiotuloverotuksesta, asumiskustannuksia nostavasta rakennussääntelystä ja korkeasta kulutusverotuksesta. Tässäkin toivotaan sukupolvet yhdistävää solidaarisuutta, eli toisin sanoen lisää ostovoimaa heikentävää verotusta kautta linjan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hööpöhöpö. Verotus Suomessa ei vaikuta ostovoimaan, sillä verotuksella juuri ostetaan palveluita, joita maksaja käyttää, mm. koulutus, terveyenhuolto, oikeusturva jne. On totta, että on maita, joissa verotus on alhaisempi, jotka ovat selvästi rikkaampia kuin Suomi, joissa nuo palvelut ostetaan "omalla" rahalla. Suurelta osalta sitten jää ostamatta, kun rahaa ei ole.

Mikä on sellainen yhteisistä varoista kustannettu toiminto tai palvelu, JOTA ITSE KÄYTÄT, josta olet valmis luopumaan, jotta verotusta voitaisiin "keventää"?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Tässä yksi hyvä syy tähän teemaan. Valtiovaltahan siunaa tämän ihmisten kurjistumisen kaikilla tasoilla.

Laillisesti ryöstetyt

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18062...

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Kiljusen kaksinaamaisuus tulee hyvin ilmi mm. alla olevassa eduskunnan kirjallisessa kysymyksessä, jossa hän vaatii (ilmeisesti itseään koskevien) YK-virkojen eläkkeiden verovapautta Suomeen:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_...

Pekka Iiskonmaki

Älä Kimmo yritä. Olet taas tyrkyllä Eduskuntaan.

Ei demarilla ole omaatuntoa. Kiristäkää entisestään eläkeläisten kiinteistöveroja, niin saa todelliset toverit halvalla kiinteistöjä ja vanhukset vaivaistaloihin.

Tapio Suhonen

Onko kiljunen kokenut jonkinlaisen paranormaalin ruumiista irtaantumisen?
Huomaatko, kuinka olet heittämässä ensimmäistä kiveä, mutta itsesi päälle.
Vaikka jos puhuisitkin itsestäsi kolmannessa persoonassa, niin kaikki tietävät että se olet SINÄ.
Sinä, Kimmo Kiljunen olet entisenä kansanedustajana osasyyllinen kaikesta tuosta, josta nyt tekohurskaasti kirjoittelet.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kiljusen ongelmaan helppo ja nopeasti toteutettava ratkaisukeino:

Reaalisesti suurituloisten verotuksen kiristäminen, luopuminen tulonlähdejaosta verotuksessa ja tulonsiirtojen lisääminen niitä tarvitseville. Lyhyesti: oikeudenmukainen veroremontti.

Ei se sen kummempaa ole. Vaihtoehtoisesti Kiljunen voi tietysti jatkaa voivottelua ja suurten lupausten tekemistä.

Lopullisen päätöksen tekee kuienkin äänestäjä: Kiljunen eduskuntaan vai ei? Kumpi ratkaisee, Kimmo Kiljusen lupaukset tulevasta vai teot menneessä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

????

Mitähän yhteistä minun kommentissani ja Stubbin blogissa oli? Itse en löytänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

- luopuminen tulonlähdejaosta verotuksessa

Se löytyy alempana ei siis ensimmäisestä eli viimeisimmästä bloggauksesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #29

No johan minä jattelinkin, että tuskin. Stubb kirjoittaa YRITTÄJÄN tulonlähdejaosta luopumisesta. Minä kirjoitan siitä luopumisesta kokonaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Antti Rinnekin on tänään vaatinut verohelpotuksia kansalaisille ostovoiman kasvattamiseksi.

Muutama vuosi sitten hän oli hyväksymässä kela-maksun poistoa työllisyyden nimissä. Tuon maksun siirtäminen pääosin kansalaisten maksettavaksi vähensi heidän ostovoimaansa. Nyt sitten toimitaan vaihteeksi näin.

Käsi ylös, jos uskot näiden poliitikkojen rupatteluihin. Ajatelkaa hyvät ihmiset omilla aivoillanne siellä äänestyskopissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miksi Kimmo Kiljunen ( sd. ) ei tuo lainkaan esiin puoluesidonnaisuuttaan, SDP:n jäsen, edes tämän US:n Puheenvuoron käyttäjäjäprofiilissaan ?

Vai olenko väärässä, onko Kimmo Kiljunen eronnut SDP:stä ja on nykyisin puolueisiin kuulumaton. Siinä tapauksessa anteeksipyyntöni ja onnitteluni !

P.S. On mielestäni häpeätahra, jos salaa oman puoluekantansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Köyhyysraja määritellään suhteellisen köyhyyden perusteella, jollaisella määritelmällä Jeesuksen toteamus "köyhät teillä on aina keskuudessanne" tulee pitämään paikkansa "forever", oli yhteiskunnan vaurausaste sitten millainen tahansa.

Nopein tapa ratkaista tämä Kiljusen ilmaisema ongelma olisi köyhyyden määritelmän muuttaminen. Valtaosa yli 80-vuotiaista ei koe stressiä elämässään rahojen riittävyydestä. He elävät suu säkkiä myöten ja monet heistä ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä, jos terveinä ovat pysynyeet.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep! Samanlaisella ratkaisullahan jo Lipposen emarihallitus puolitti työttömyyen: muutettiin tilastointiperustetta.

Kokemustakin demadeilla siis jo olisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Globaalisti tarkastellen köyhinä voidaan pitää ihmisiä, jotka eivät saa päivittäistä kaloritarvettaan säilyäkseen hengissä tai riittävässä määrin juomavettä.

Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa köyhyyden tunnusmerkit voivat täyttyä vaikkapa sillä, että vanhuksella ei ole varaa kerran vuodessa mennä viikoksi Ikaalisten kylpylähoitoon, vaikka hän asustelisikin velattomana omassa yksiössään ja hänellä olisi kaapissa säännönmukaisesti kahvipullaa vierasvaraksi.

Holkeri totesi 80-luvun lopulla jollain kansainvälisellä forumilla, että "Suomesta on köyhyys poistunut". Hän sai tästä sapiskaa suomalaisten lukijoiden taholta, osittain tosin siksi, että hiukan aiemmin hän oli kehottanut suomalaisia köyhiä syömään silakkaa.

Jonas Hellgren

Tai jos kiellettäisiin köyhyys. Tehdään siitä rikos. Jos joku osoittautuu köyhäksi niin linnaan vaan ja pitkä tuomio. Vankejahan ei tällaisiin köyhyystilastoihin lasketa mukaan.

Olavi Mansikka

Kiljunen huutele tosta. Todellisuudessa seksimatkailee ehkä vielä edelleenkin... Olet kansanedustaja niin hoida hommasi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämän kirjoituksen perusteella en ihmettele joidenkin nuorempien äänestäjien nihkeyttä SDP:tä kohtaan ja sitä, että kouluissa normaalien vaalien aikoihin järjestetyt varjovaalit ovat olleet ajoittain SDP:lle erittäin tyrmääviä.

Olen itsekin sellaista ikäpolvea, että tiedostan sen, että jos työurat eivät pitene loppupäästä ja suurten eläkkeiden verokohtelua ei kiristetä, niin eläkerahastot hupenevat nykyisiin ja tällä hetkellä yli 50-vuotiaiden myöhempiin eläkkeisiin ja sitä nuoremmat eivät tule omia eläkkeitään ikinä näkemään.

Jonas Hellgren

Miksiköhän Kiljunen valehtelee ikänsä blogissaan?
Vai eikö blogia kirjoittava ja siitä vastaava avustaja tiedä pomonsa todellista ikää.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaikka se onkin useimpien tiedossa, niin puoluekanta olisi hyvä laittaa esiin profiilissa.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Yksityisten alojen työeläkejärjestelmä on niin nuori, että yli 85-vuotiaissa on paljon sellaisia, joille työeläkettä ei ole juuri kertynyt. Muutenkin nimenomaan demarien johdolla kehitetty työeläkejärjestelmä ylläpitää työn tuomaa tuloeroa myös eläkkeellä, mikä osuu kotiuralla olleisiin mummoihin. Kepun kansaneläkemallia myötäilevä takuueläke voisi olla suurempikin jos tilastot Kiljusta hävettävät.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Demarit äänesti eläkeläisille indeksileikkurin ensi vuodeksi. Eläkkeet nousevat vain 0,4%, kun ne muuten olisivat nousseet 1,4%. Onko Kiljunen eronnut jo demareista, kun näin huolissaan on nyt eläkeläisten köyhtymisestä?

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Mitä Sinä Kimmo Kiljunen teet siellä eduskunnassa työksesi? Vanhan termin mukaan sana "olla" on tekemistä. Tämä on lähtökohta.
Miksi Sinä kirjoittelet tällaisia plokkauksia tänne?

Ihan muutama pieni kysymys sielunelämällesi.

1. Oletko huolissasi meistä työeläkeläisistä? 2.Mitä olet tehnyt epäkohtien poistamiseksi? 3. Tiesitkö(turha kysymys), että Lipposen hallituksen aikana työeläkeläisiltä leikattiin(ryöstettiin) osa eläkkeesatä, sillä perusteella että sopimus oli tilapäinen ja että halusimme auttaa osaltamme yhteiskuntaa. Tilanne on jatkunut yli kymmenen vuotta. 4.Aiotko tehdä asialle(eläkeryöstölle) jotain, ja jos niin mitä? 5.Ennakoin vastaustasi;"eläkkeitä ei voida nostaa huonon taloustilanteen takia":

Vastaan: Emme ole pyytämässä mitään lisää. Haluamme, että sopimuksessa pysytään ja eläkkeet palautetaan korkoineen indeksin mukaiseen käytäntöön, niin että eläkkeet noudattavat samaa linjaa kuin muidekin ansioiden kehitys.

Et suinkaan kuvittele että Suomen kansa on niin tyhmää, ettei huomaa mitä touhuatte eduskunnassa? Viisi kuukautta on vaaleihin, ja kirjoittelusi aiheet näkyvät selvääkin selkeämmin, ja osoittautuvat törkeäksi kosiskeluksi.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Eduskunnassa taitaa olla parisataa häpeätahraa ... tässä yksi kirjoitus ..

http://titta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180643-oikeu...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Lukaisin Kimmo blogisi päällisin puolin.
Se oli kai tarkoitettu minun kaltaiselleni vaalikarjan edustajalle?
Minä ihmettelen, kun Sinä luettelet epäkohtia yhtä sujuvasti, kuin
paraskin karsastamani persu? Sinä asettelet minulle liudan kysymyksiä. Elä hemmetissä minulta kysy. Minä en tosiaan tällä ruohonjuuritasoisella politiikkatietomäärällä tiedä.
Hyvä, että osasit luetella liudan ongelmia. Minä rassukka en edes äkännyt yhtä montaa. Olisin kyllä kovasti kaivannut Sinun ratkaisuasi tai ainakin näkemystäsi ongelmien ratkaisuksi.
Minä äänestän päätöksentekopaikalle päättämään puolestani ehdokasta, joka tietää, sekä tuo konkreettisesti julki, miten ja mitä hän päätöksentekopaikalla aikoo esittää minua koskevan yhteiskunnallisen epäkohdan korjaamiseksi.
Jos nyt aiot jotain vastata, niin älä piiloudu puolueen vaaliohjelman taakse tyylillä pyrimme........j.n.e. Kokemuksesta voin sanoa, että sellaiset vaaliohjelmat kuuluvat mappi kuuteen. Eihän niihin kukaan enää usko. En minäkään, vaikka olenkin hyväuskoinen hyödyllinen idiootti.
Oikeastaan pidän Väyrysen Paten tyylistä, vaikka en äänestäkään hänen puolueensa edustajaa. "Minä teen niin ja näin, jos valitsette minut". Paljon sanottu, mutta selkeästi, ilman pelkoa puoluekurista.
Tsemppiä Kimmo vaalikiertueellesi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kimmo Kiljunen kirjoitti:
"Alankomaiden eläkejärjestelmä on useissa kansainvälisissä vertailuissa arvioitu maailman laadukkaimmaksi. Siellä pitkäaikaisköyhyyden aste on sama kuin Suomessa, eli 7 %. Meillä kuitenkin yli 75-vuotiaista 19,5 % elää köyhyysrajan alla, kun Alankomaissa ainoastaan 2,0 %. Suomessa yksin asuvista ikäihmisistä 28 % on köyhiä ja Hollannissa vain 2,6 %."

Nämä ovat järkyttäviä lukuja, jotka osoittavat, että Suomen "hyvinvointiyhteiskunnasta" on pakko alkaa puhua lainausmerkkien kanssa. Tähän on tultu, kun hallitus on "säästöbudjeteillaan" kerta toisensa perästä antanut eläkeläisille "taitetun indeksin".

Kun taitettuja indeksejä jaellaan kerta kerran perästä, ikääntyvien eläkkeet jäävät yhä enemmän jälkeen palkoista. Tähän ei olisi kerta kaikkiaan varaa, koska eläkkeet jo määritelmällisesti ovat vain runsaat puolet palkasta, jos aina sitäkään.

Meidän olisi otettava oppia Hollannista ja Skandinavian hyvinvointivaltioista (ilman lainausmerkkejä). Se tarkoittaa sitä, että meillä on tilanteen korjaamiseksi ryhdyttävä jakamaan palkankorotusten yhteydessä korotettuja eläkeindeksejä, jotta eläkkeiden paha jälkeenjääneisyys saataisiin vähitellen oikaistuksi.

Sitä paitsi eläkkeiden korottaminen on parasta elvytystä, koska eläkeläisten on pakko käyttää rahansa elämän perustarpeisiin. Päivän elintarvikkeita ostaessaan eläkeläiset maksavat muhkeaa arvonlisäveroa ja kartuttavat sitä kautta valtion kassaa. Ei heillä ole mahdollisuutta lurjustella rahojaan veroparatiiseihin.

Kimmo Kiljuselle kiitos siitä, että hän on huomannut taitettujen eläkeindeksien karmeuden. Tämä epäreiluus kohdistuu sitä paitsi erityisen kipeästi SDP:hen, koska suuri osa nykyisistä ja entisistä demareista on eläkkeellä. On muistettava, että eläkeläisiltä ei ole sentään poistettu eikä edes "taitettu" äänioikeutta.

Kimmo Kiljunen ei ole ollut ministerinä. Tämän viimeisen vaalikauden aikana hän ei ole ollut myöskään eduskunnassa. Hän on siten voinut jäävittömästi arvostella SDP:tä, joka on istunut hallituksessa Kokoomuksen apupuolueena kurittamassa eläkeläisiä ja muita puolustuskyvyttömiä. Tässä valossa en lainkaan ihmettele, jos Kiljunen ei ehkä enää kehtaa myöntää olevansa demari.

Kimmo Kiljunen, jos kuitenkin olet vielä demari, eikö olisi viisasta ryhtyä kiireesti muodostamaan vaali- ja hallitusblokkia huhtikuun 2015 vaaleihin köyhien eläkeläisten ja meidän muiden 99 prosentin asioiden ajamiseksi? Kokoomus kyllä hoitaa "sen yhden prosentin".

SDP ja Kokoomus eivät sivistyneissä parlamentaarisissa demokratioissa ole sopivat hallituskumppanit. Kannattaa kysyä neuvoa vaikkapa pohjoismaista, Britanniasta - tai Australiasta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kiljusen luettelo köyhyydestä oli aika kattava.
Entä sitten?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset